SOORTEN BEUGELS

Met een buitenboordbeugel word de groei van de bovenkaak geremd, terwijl de onderkaak wel op de normale manier doorgroeit. De zogeheten overbeet wordt dus kleiner gemaakt. De buitenboordbeugel kan alleen worden gebruikt wanneer je nog in de groei bent. Je moet de buitenboordbeugel ongeveer 16 uur per dag dragen. Het is belangrijk dat je deze 16 uur ook echt haalt. Hoe meer uren je de buitenboordbeugel draagt, hoe sneller het resultaat is bereikt.

De activator (ook wel blokbeugel genoemd) is een uitneembare beugel die bestaat uit een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel wordt ‘actief’ bij praten of slikken. Het effect is stimulering van de groei van de onderkaak. Hoe meer uren je de beugel draagt, hoe groter het effect!

De opbeetplaat (ook wel plaatje) is een uitneembare beugel die tegen je gehemelte zit. Uit dit stuk plastic lopen metalen draden waarmee de beugel aan de kiezen vastgeklemd wordt. Deze plaat zorgt ervoor dat een diepe beet (als je boventanden diep over je ondertanden bijten) minder diep wordt, doordat je kiezen meer ruimte krijgen om door te groeien. En ook kan hierdoor de slotjesbeugel in de onderkaak geplaatst worden.

Met een spin is het mogelijk om de bovenkaak breder te maken. Je krijgt deze beugel dus als je een te smalle bovenkaak hebt. De spin zit vast aan vier bovenkiezen. In de beugel zit een schroef die dagelijks uitgedraaid wordt. Door dit uitdraaien zal je bovenkaak breder worden. Het is belangrijk om te weten dat er in het begin een spleetje tussen je boventanden zal ontstaan.

Met een vaste slotjesbeugel is het mogelijk om individuele tanden en kiezen (of groepjes tanden en kiezen) te verplaatsen. Deze beugel wordt vaak gebruikt in combinatie met andere soorten beugels. Elastieken kunnen een aanvulling zijn op de vaste beugel. Heel belangrijk bij deze beugel is dat je veel aandacht besteed aan het poetsen. Doe je dit niet, dan is de kans op gaatjes heel groot.

Kort na de verplaatsing van tanden en kiezen is de kans erg groot dat zij terug willen groeien naar de oude stand. De orthodontist kan in dat geval een uitneembare retentie maken. Met een uitneembare beugel kunnen nog kleine correcties worden aangebracht en kan de bereikte tandstand vastgehouden worden zodat zij in de nieuwe stand vastgroeien.

Invisalign is een transparante beugel voor jong en oud. De voordelen zijn een comfortabele, vrijwel onzichtbare en makkelijk uitneembare beugel. U kunt blijven eten wat u wilt. Ook kunt u uw gebit normaal blijven poetsen wat zorgt voor een betere mondhygiëne. Tijdens het consult krijgt u na de scan een outcome simulatie waarin direct het eventuele eindresultaat van de Invisalign behandeling zichtbaar wordt gemaakt. Meer informatie over Invisalign kunt u vinden op de website van Invisalign, www.invisalign.nl. Orthotan is Invisalign Platinum Provider.