BEHANDELING

Je gaat naar een orthodontist wanneer je tanden ver naar voren of scheef staan, je te weinig of juist te veel ruimte in je gebit hebt of wanneer je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen en je niet optimaal kunt kauwen. Vooral de esthetiek van een regelmatig gebit en een mooie glimlach zorgen ervoor dat velen de weg naar de orthodontist vinden. Minstens zo belangrijk is het echter dat een gebit met rechte tanden veel meer kans maakt om gezond te blijven! Als je je inschrijft via deze website zul je binnen enkele dagen een uitnodiging ontvangen voor een eerste consult. De wachttijd tot het eerste consult is ongeveer 8 – 12 weken.

Bij binnenkomst meld je je met je verzekeringspasje en identiteitsbewijs bij de balie. Tijdens het eerste bezoek (consult) kijkt de orthodontist of een beugel nodig is. Soms is het wenselijk nog een poosje te wachten. De orthodontist zal af en toe kijken of het gebit inmiddels genoeg is ontwikkeld voor een beugel. Het kan zijn dat hij overlegt met andere behandelaars bijvoorbeeld een logopedist, een tandarts of een kaakchirurg. Het kan ook voorkomen dat eerst een kortdurende behandeling nodig is. Later zal er dan pas een definitieve beugelbehandeling plaatsvinden. De orthodontist kijkt eerst hoe je tanden en kiezen staan. Soms heb je geen beugel nodig of ben je nog te jong voor een beugel. Als je wel een beugel nodig hebt dan wordt er een nieuwe afspraak gemaakt.
Tijdens de volgende afspraak worden er afdrukken van je gebit gemaakt. Met de afdrukken worden gebitsmodellen gemaakt. Ook worden er röntgenfoto’s en gewone foto’s van je gebit en van je gezicht gemaakt. Na het beoordelen van deze foto’s en gebitsmodellen maakt de orthodontist een behandelplan voor jouw gebit. De orthodontist bespreekt het behandelplan en je eigen wensen met je en pas daarna krijg je de beugel.
Tijdens de behandeling moet de orthodontist de beugel regelmatig aanpassen en moet hij de vorderingen in de behandeling bijhouden. Dit gebeurt tijdens de controle bezoeken op maandag t/m donderdag. Meestal zal de orthodontist tijdens de behandelperiode ongeveer om de acht weken een afspraak maken om de beugeldraad te vervangen en/of de vorderingen te meten. Voor schoolgaande patiënten zullen afspraken onder schooltijd vallen. De school moet hiervoor wettelijk gezien toestemming verlenen. Het is voor de vooruitgang van de behandeling erg belangrijk de controle afspraken zo goed mogelijk na te komen. Het is onmogelijk vooraf precies aan te geven hoe lang een onthodontische behandeling zal gaan duren. Meestal duurt een actieve orthodontische behandeling gemiddeld zo’n twee jaar.
Wanneer er sprake is van een ernstige kaakstand afwijking kan een gecombineerde orthodontisch-kaakchirurgische behandeling een oplossing bieden. Naast een orthodontische behandeling met een vaste beugel krijgt de patiënt dan ook een chirurgische correctie van de kaken, uitgevoerd door een gespecialiseerde kaakchirurg. Wanneer uit ons onderzoek blijkt dat een orthodontisch-kaakchirurgische behandeling de voorkeur verdient of zelfs soms de enige mogelijkheid is, gaat de patiënt eerst voor een oriënterend gesprek naar de kaakchirurg. Dit oriënterend gesprek vindt plaats in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam, zie deze brochure. Maandelijks hebben de orthodontisten en kaakchirurgen een gecombineerd spreekuur. Bij dit overleg geeft de kaakchirurg verdere uitleg over de chirurgische mogelijkheden van de behandeling. In overleg met de zorgverzekeraar wordt daarna besloten of de behandeling kan worden uitgevoerd.